Wat als je niet meer kunt wat voorheen heel normaal was? Natuurlijk wordt iedereen ouder en daarbij komen gebreken. Maar wat als dementie opeens de grootste belemmering is? Betekent dat dan het einde? De Band laat blijken dat niets minder waar is.
In WelThuis woonzorglocatie Domus, wonen ouderen met dementie. Zo ook een oud drummer die vroeger in een coverband speelde. Hij miste het drummen enorm en wilde heel graag weer zelf spelen.
Corina werkt vanuit Palet Welzijn als coördinator welzijn in Domus bij WelThuis. Via een omweg regelde zij een elektrisch drumstel voor deze man. Vol ongeloof en ontroering staarde hij twee dagen naar het apparaat. Vervolgens drumde hij dag in dag uit en ontstond de volgende wens: het vormen van een band.
Omdenken werkt ook in welzijn
Vanuit WelThuis werd eerder gesproken over muziektherapie. Alleen is het lastig om muziektherapeuten te vinden. Het vormen van De Band leek daarom een oplossing. Alleen wie verzint het om een band te beginnen met mensen met dementie? Corina dus. Ze ging op zoek naar een muziekdocent. Jorden van der Leede durfde dit avontuur wel aan ondanks dat hij geen ervaring had met dementie. Hij zag de potentie in het concept en ging aan de slag. Na veel zoeken, aftasten en oefenen werd ook deze wens werkelijkheid. Er ontstond een band met bewoners uit Domus.
Eerste optreden van De Band
Zaterdagmiddag 24 juni was het eerste concert van De Band. Een kleinschalig optreden in de woonkamer van Domus. De bandleden hadden zich helemaal uitgedost; ze zagen er prachtig uit en hadden er zin in. Met de hit ‘Oh oh Den Haag’ trapten ze af. Het publiek deed goed mee, ieder op zijn eigen manier. ‘Het tuinpad van mijn vader’ ontroerde tot kippenvel en zichtbare tranen. Bezoekers hadden zo’n goed optreden niet verwacht. Een volwaardige band, gevormd door mensen met dementie.
Een band zonder eigen nummers? Zelfs dat hebben de bandleden geoefend. Gitaar, keyboard, drum of slagwerk: iedereen met een eigen instrument. Ook met bewoners waar dit bijna te moeilijk voor leek. Bijvoorbeeld een dame die de hele dag friemelt met haar handen. Zij kreeg het schudei (een soort maracas) en gaf hiermee perfect het ritme aan. Door te kijken naar wat bewoners nog wel kunnen, ontstaan er mogelijkheden.
Volgende stap een wereldtournee?
Het zou geweldig zijn om ergens anders op te kunnen treden. Maar dat is voor de langere termijn. Jorden stopt namelijk in augustus. Gelukkig is er wel gezorgd voor opvolging; zijn werk wordt overgenomen door een nieuwe dirigent. “Dit mag gewoon niet stoppen, dit is zo belangrijk. Een droom is om ergens anders te laten zien wat er gedaan wordt. Het is fijn dat WelThuis dit draagt en dat hier geld voor vrijgemaakt wordt.”
Uit respect voor de bewoners van Domus zijn de foto’s met zorgvuldigheid gemaakt. De foto’s zijn gemaakt door Jeroen Groeneweg Fotografie.
Comments are closed.